Житло під виглядом готелю: як тернопільські забудовники хочуть освоїти 18 га землі в Святошинському районі Києва

Найближчим часом тернопільський забудовник “Креатор-Буд” може розпочати реалізацію свого нового столичного проєкту – житлового комплексу (ЖК) “Gravity Park” на просп. Перемоги, 139. Задля цього планується освоїти територію площею більш ніж 18 га, на якій чверть століття тому функціонував державний готель “Пролісок”. Проти проведення цих робіт активно виступає громада Святошинського району. Місцеві мешканці звертають увагу на те, що будівництво житла заплановане на землі, яка не призначена для цього, будівельні роботи зашкодять розташованому поруч нацпарку “Голосіївський” і зведення нових багатоповерхівок ще більше ускладнить ситуацію з транспортним трафіком у даній місцевості. Втім, наразі профільні державні органи ніяк не реагують на відповідні звернення громадян. Можливо, через те, що компанія-забудовник пов’язана з оточенням впливового нардепа від ВО “Батьківщина” Михайлом Цимбалюком (на колажі ліворуч).

Як стало відомо, громада Святошинського району наразі активно виступає проти будівництва ЖК “Gravity Park” на просп. Перемоги, 139 (проєкт забудовника “Креатор-Буд”).

За словами мешканки вказаного району Марини Антощук, новий комплекс має з’явитися на місці колишнього готелю “Пролісок”, який вже багато років не функціонує і територія якого станом на сьогоднішній день перебуває в захаращеному стані. Про заплановані будівельні роботи громада дізналася у серпні минулого року: тоді в Святошинському районі спочатку з’явилися вивіски з рекламою цього ЖК, а вже через короткий проміжок часу територія готелю була огороджена і на неї почали звозити будівельну техніку. Протягом наступних декількох місяців активні роботи у вказаній локації не проводились, але близько трьох тижнів тому на цю територію знову почала заїжджати важка техніка. Тоді ж мешканці району помітили, що будівельники почали розбирати будівлі готелю.

Розташування майбутнього ЖК на карті

Марина Антощук вказує на те, що головними причинами невдоволення громади Святошинського району є невідповідність цільового призначення землі під майбутнім ЖК та можливий негативний вплив цих робіт на екосистеми національного природного парку (НПП) “Голосіївський”. За її словами, земельна ділянка під санаторієм площею більше 18 га фактично оточена нацпарком. Тому, на думку мешканців Святошинського району, і безпосередньо самі будівельні роботи, і майбутнє “заселення” цієї території можуть нести загрозу для нацпарку, який може втратити своє рекреаційне призначення. Ба більше – Марина Антощук з’ясувала, що забудовники на рендерах ЖК “Gravity Park” “намалювали” парковку на частині кварталу №119 цього нацпарку, хоча конкретно дана земля не відведена в їхнє користування. 

За словами Марини Антощук, в листопаді 2021 року мешканці Святошинського району подали клопотання до різних державних інституцій стосовно розширення меж НПП “Голосіївський” із включенням до його складу ділянки під готелем “Пролісок”. І хоча таке розширення передбачено діючим законодавством України, жоден з держорганів станом на сьогоднішній день навіть не відповів, чи планується здійснення відповідних заходів.

“Ми не проти того, щоб на цій території здійснювалися заходи з рекреації – якби там будували щось на кшталт санаторію, то ніхто, мабуть, і слова не сказав би. Але вони хочуть спочатку побудувати там 12 будинків, а в перспективі – 30 будинків. Ці роботи наражають на пряму небезпеку нацпарк “Голосіївський”. Ми вважаємо, що його просто буде знищено, адже така кількість людей – це не про відпочинок. Також є питання щодо екології: наприклад, наразі незрозуміло, яким чином будуть прокладатися каналізаційні труби від цього ЖК – мабуть, через озеро Верховина. Так, воно непридатне для купання, але все рівно це важливий рекреаційний об’єкт. Крім того, ми прогнозуємо справжній транспортний колапс в цій місцевості – уже сьогодні в’їзд в Київ та виїзд з міста займає до трьох годин, а що буде після будівництва ще декількох десятків будинків? Під шумок, поки йде війна, вони (забудовники. – *КВ) вивісили білборди з надписом “Відбудуємо країну разом”. Тобто, цей ЖК начебто будується для людей, які втратили своє житло, але зрозуміло, що ці люди не мають змоги придбати такі квартири”, – зазначила Марина Антощук.

KВ вирішила проаналізувати ситуацію навколо цього ЖК, а також вже відправила ПП “Креатор-Буд” питання, відповіді на які найбільше цікавлять мешканців Святошинського району столиці. 

Передісторія

27 січня 1998 року КМДА розпорядженням №124 погодила оформлення права постійного користування земельною ділянкою  площею 18,05 га на пр-ті Перемоги, 139 для ВАТ "Туристичний комплекс (ТК) "Пролісок” (кадастровий номер – 8000000000:75:186:0001). Тоді столична влада визначила, що ця земля може бути використана для будівництва, реконструкції, експлуатації та обслуговування комплексу будівель і споруд вказаного товариства. 24 червня 1998 року ВАТ “ТК “Пролісок” отримало державний акт на право постійного користування цією ділянкою.

24 грудня 1998 року КМДА своїм розпорядженням №1770 дозволила згаданій компанії проектування та реконструкцію існуючих будівель та споруд на просп. Перемоги, 139 з будівництвом готельного комплексу з інфраструктурою. Вказаним документом було передбачено, що надалі ВАТ “ТК “Пролісок” має отримати вихідні дані на проектування об’єкта, а також – розробити та затвердити в установленому порядку проектно-кошторисну документацію. Тобто, цей дозвіл був проміжним і не фіксував жодних характеристик “відреконструйованного” об’єкта. 

Варто зазначити, що власником ключового пакету акцій ВАТ “ТК “Пролісок” на той час і впродовж наступних двох десятків років була ДАК “Україна туристична” (також ця компанія існувала у формі ВАТ). У свою чергу, остання компанія протягом більшої частини періоду незалежності нашої країни знаходилась у власності держави – Фонду державного майна України, держкомітету по туризму та інших структур. Протягом тривалого часу ВАТ “ТК “Пролісок” фактично не здійснювало жодних заходів з реконструкції, але врешті ситуація змінилася. В кінці 2019 року Фонд державного майна продав державний пакет акцій ВАТ “Україна туристична” новим власникам – ТОВ “Будівельний союз “Моноліт” – за 60,5 млн гривен. Відповідно, готель “Пролісок” також отримав нових власників, які й почали займатися питаннями освоєння 18 га землі біля НПП “Голосіївський”.

Так, 5 травня 2021 року Департамент містобудування та архітектури КМДА наказом №508 затвердив для АТ “ТК “Пролісок” Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування реконструкції цього комплексу в готельно-туристичний комплекс.

Згідно з документом, вказана компанія отримала право проєктувати реконструкцію своїх будівель на пр-ті Перемоги, 139 площею 9,6 тис. кв.м. У КМДА вирішили, що у результаті цієї реконструкції висота вказаних будівель не повинна перевищувати 45 метрів (близько 15 поверхів. – *КВ). В МУО уточнювалось, що об’єкт проєктування розташований в зоні підтоплення грунтовими водами, у зв’язку з чим АТ “ТК “Пролісок” має виконати інженерну підготовку і захист даної території у відповідності до державних будівельних норм (ДБН). Також в документі вказано, що ділянка проєктування потрапляє в зону обмежень забудови за умови безпеки польотів, що вимагає від АТ “ТК “Пролісок” врахування відповідних вимог Повітряного кодексу України. Інші вихідні дані запланованої реконструкції – наприклад, кількість будівель, які підлягають реконструкції, кількість машиномісць, які мають з’явитися на цій території, тощо – в МУО зазначені не були.

11 вересня 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) надала АТ “ТК “Пролісок” дозвіл №ІУ013210906546 на проведення 1-ої черги будівельних робіт з реконструкції готельно-житлового комплексу "Пролісок" в готельно-туристичний комплекс. Генеральним підрядником цих робіт було вказано ПП “Креатор-Буд”.

В документі зазначається, що загальна площа забудови території на пр-ті Перемоги, 139 повинна скласти трохи більше 7 тис. кв.м., а загальна площа цього комплексу має скласти 50,1 тис. кв.м. (у тому числі паркінг площею 1 тис. кв.м.). Згідно з дозволом, даний комплекс може складатися з 9-поверхових будівель, кількість яких в документі не зазначається. При цьому в дозволі вказано, що за результатами реконструкції в готельно-туристичному комплексі “Пролісок” планується створити 496 апартаментів – тобто, приміщень для проживання, в яких неможливо оформити “прописку” та в яких комунальні послуги потрібно сплачувати за більш високими ніж в квартирах тарифами.

Відзначимо, що на сайті нерухомості “ЛУН” повідомляється, що ЖК “Gravity Park”, буде складатися з 13 будинків (а не 12, як повідомляють мешканців Святошинського району), а кількість апартаментів у цьому комплексі дорівнюватиме 406. Інформацію щодо будівництва 30 будинків (вочевидь, в рамках наступних черг), про що повідомляє громада Святошинського району, у відкритих джерелах KВ знайти не вдалося.

У жовтні 2021 року будівельний майданчик на просп. Перемоги, 139 на прохання мешканців Святошинського району відвідали активісти об’єднання “Штаб оборони Києва”. Тоді вони знесли огорожу цієї території, явно натякнувши на те, що не допустять будівництва. Але, врешті-решт, на реалізацію планів забудовників такі дії громадськості не надто вплинули.

26 листопада 2021 року народний депутат України Дмитро Гурін направив звернення до НПП “Голосіївський” з приводу можливого впливу запланованих будівельних робіт пр-ті Перемоги, 139 на екологічну обстановку в цій місцевості. У відповідь на це 9 грудня 2021 року нацпарк повідомив, що процес будівництва багатоповерхівок на вказаній території та їх подальша експлуатація, додаткове проведення та використання підземних комунікацій, світлове та шумове навантаження незворотньо вплинуть на стан довкілля, в першу чергу – на природні екосистеми прилеглої частини НПП “Голосіївський”. Проте адміністрація нацпарку не запропонувала жодних дієвих механізмів недопущення зазначеного негативного впливу на екологію – лише висловила занепокоєння та “на словах” підтримала вимоги громади Святошинського району щодо зупинення будівельних робіт.

Як неодноразово повідомляла KВ, проблема забудови прилеглої до НПП “Голосіївський” території, так званої “буферної зони”, не є новою. Вона пов’язана з тим, що протягом останніх півтора десятка років, з моменту створення нацпарку в 2007 році, КМДА так і не розробила документацію із землеустрою території цього природоохоронного об’єкту, не встановили та не внесли межі  тисяч га зелених насаджень у натуру. Як наслідок – де-факто поки що цей парк існує лише на папері, а забудовників ніхто не може зупинити в їхніх апетитах щодо освоєння “жирних” земель в безпосередній близькості до нацпарка. На необхідності вирішення цього питання неодноразово звертали увагу і депутати Київради, і представники центральних органів влади, але віз і нині там.  У якості альтернативи громадськість пропонувала міській владі своїм рішенням встановити мораторій на забудову 500-метрової буферної зони НПП “Голосіївський”, проте і такий варіант не знайшов практичного втілення.

Хто в головних ролях?

За даними аналітичної системи Youcontrol, АТ “ТК “Пролісок” (до 2010 року – ВАТ, замовник будівництва) було зареєстровано в Києві у 1994 році. Керівником компанії вказано Юрія Сухова, власником найбільшого пакету акцій (81,02%) зазначено АТ “Україна туристична”.  У свою чергу, 100% акцій останнього АТ, як зазначалося вище, володіє ТОВ “Будівельний союз “Моноліт”. Кінцевий бенефіціар АТ “ТК “Пролісок”, АТ “Україна туристична” і ТОВ “Будівельний союз “Моноліт” – мешканець міста Тернопіль Ігор Гуда (на колажі праворуч).

ПП “Креатор-Буд” (генпідрядник будівництва) було зареєстровано у 2006 році у Тернополі. Керівником підприємства зазначено Олега Лахіту, засновниками – АТ “Компанія з управління активами “Національний резерв” та згаданого вище Ігоря Гуду, який також є кінцевим бенефіціаром цього ПП.

Система Youcontrol відносить АТ “ТК “Пролісок” і ПП “Креатор-Буд” до групи сімей Гуди та Цимбалюк. Основними напрямками діяльності компаній цієї групи є будівництво, нерухомість, медична практика та торгівля медичними виробами. Ключові особи групи – підприємець і власник будівельної компанії “Креатор-Буд” Ігор Гуда та сестра його дружини Анна Цимбалюк. До речі, її свекр – екс-голова Львівської та Тернопольскої облдержадміністрацій і народний депутат IX скликання від ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк (член політичної ради вказаної партії).

Забудовник “Креатор-Буд” має в своєму портфоліо майже три десятки житлових комплексів у Києві, Львові та Тернополі – як реалізованих, так і тих, що наразі будуються.

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.